OVAJ SRPSKI PROIZVOD HITNO POVUČEN SA HRVATSKOG TRŽIŠTA: U sebi sadrži neodobren sastojak
Prodavnica, Foto: Tamara Trajković

OPREZNO

OVAJ SRPSKI PROIZVOD HITNO POVUČEN SA HRVATSKOG TRŽIŠTA: U sebi sadrži neodobren sastojak

Kako se navodi u obaveštenju proizvodi se povlače zbog prisustva neodobrenog prehrambenog aditiva kalcijumovog sorbata, koji je naveden u sastavu

Objavljeno: 11:01h

Državni inspektorat Republike Hrvatske obaveštava potrošače o opozivu proizvoda TORTILLA PŠENIČNA 6X25CM 370g HRUSTY, TORTILLA PŠENIČNA MAXX 12X25CM 780g HRUSTY i TORTILLA PŠENIČNA 8X20CM 320g HRUSTY svih rokova trajanja,

Kako se navodi u obaveštenju proizvodi se povlače zbog prisustva neodobrenog prehrambenog aditiva kalcijumovog sorbata, koji je naveden u sastavu.

U skladu sa tim, proizvod nije u skladu sa Uredbom 178/2002 o utvrđivanju opštih načela i uslova zakona o hrani, osnivanju Evropske agencije za bezbednost hrane, kao i utvrđivanju postupaka u područjima bezbednosti hrane.

Tortilja
Tortiljafoto: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije

Iako samo prisustvo kalcijum-sorbata (E203) ne znači da je proizvod momentalno toksičan, ovaj konzervans je u Evropskoj uniji zvanično zabranjen još 2018. godine zbog nedostatka dokaza o njegovoj bezbednosti. Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) zatražila je tada detaljna ispitivanja kako bi se utvrdilo da li ovaj aditiv poseduje genotoksična svojstva, odnosno da li može da ošteti ljudski DNK, ali industrija nije dostavila potrebne naučne podatke koji bi potvrdili da je rizik nepostojeći.

Vodeći se strogim principom predostrožnosti, regulatori su odlučili da ovaj sastojak uklone iz upotrebe, zbog čega se svi proizvodi koji ga sadrže automatski povlače sa tržišta. Zanimljivo je da su njegovi hemijski srodnici, poput sorbinske kiseline (E200) i kalijum-sorbata (E202), i dalje dozvoljeni i smatraju se bezbednim, pa je problem specifično vezan za kalcijumovu so sorbinske kiseline za koju ne postoji validna potvrda da je dugoročno bezopasna po zdravlje potrošača.

Napunjene tortilje
Napunjene tortiljefoto: Printscreen/ youtube/ Coolinarika

Kalcijum-sorbat se u prehrambenoj industriji koristi prvenstveno kao konzervans koji sprečava razvoj buđi i kvasaca, što je od ključnog značaja za proizvode od testa koji su skloni brzom kvarenju. Zahvaljujući ovom aditivu, namirnicama poput tortilja se značajno produžava rok trajanja, omogućavajući im da mesecima ostanu sveže na policama bez promene ukusa ili izgleda.

Detalji o opozivu proizvoda dostupni su na veb stranici subjekta.

Podaci o proizvodu:

Proizvođač: DOO PIP NOVI SAD; Novi Sad, Srbija

Maloprodaja: Konzum plus d.o.o., Zagreb

Bonus video:

03:56

HITNO PRESTANITE SA UPOTREBOM SNUS-A! Dr Borović upozorio na katastrofalne posledice koje izaziva ovaj DUVANSKI PROIZVOD

(Espreso/TelegrafBiznis/Vanja Karličić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.